Obydwa rodzaje badań pochodzą historycznie ze Stanów Zjednoczonych i przyjęły się także w Polsce.
W naszym kraju stosowane są od lat w zakresie pomiaru twardości aparaty kieszonkowe zgodne z normą branżową BN-76/4024-07 "Odlewnicze masy formierskie - Badania twardości", a w zakresie prób wytrzymałościowych stacjonarne, laboratoryjne maszyny wytrzymałościowe zgodne Polską Normą PN-83/H-11073 "Odlewnicze materiały formierskie - Pomiar wytrzymałości".
Niniejszy artykuł dotyczy wyłącznie prostych, małych testerów, które każdy odlewnik może nosić w kieszeni i użyć w każdej chwili, w warunkach produkcyjnych.
Polski twardościomierz Dieterta typu A model LTw"A" |
W okresie od lat 40. do 70. XX wieku Harry W. Dietert z USA opracował, opatentował i wdrożył do produkcji trzy typy kieszonkowych twardościomierzy form:
- A - do wilgotnych mas formierskich formowanych ręcznie pod niskim ciśnieniem (zakres wskazań: 0-100; zakres pomiarowy: 20-90)
- B - do wilgotnych mas formierskich formowanych ręcznie lub maszynowo pod niskim lub średnim ciśnieniem (zakres wskazań: 0-100; zakres pomiarowy: 20-90)
- C - do wilgotnych mas formierskich formowanych maszynowo pod wysokim ciśnieniem (zakres wskazań: 0-100 lub 65-100; zakres pomiarowy: 65-90)
Budowa i schemat działania polskiego twardościomierza Dieterta typu A model LTw"A" |
Pierwszy chronologicznie był twardościomierz typu A, opracowany w 1948 r., a odwzorowany w Polsce w latach 60. XX w. przez Zakład Doświadczalny Instytutu Odlewnictwa w Krakowie (IOD) jako LTw"A". Na tą okazję dyrektor IOD ustanowił normę branżową BN-66/4024-07 (1966 r.). Typ A miał wgłębnik kulkowy o średnicy 5.08 mm i max. siłę adiustowanej sprężyny 237 gf.
Jako drugi w kolejności powstał typ B z wgłębnikiem kulkowym o promieniu 12,7 mm i max. siłą adiustowanej sprężyny 980 gf. Typ B nie został w PRL zauważony (czyli odwzorowany). Co innego w USA - gdzie całkowicie wyparł typ A z użycia i normalizacji branżowej.
Polski twardościomierz Dieterta typu C model LTw"C" |
IOD nie ograniczył się do wprowadzenia metod amerykańskich, ale także zlecił produkcję seryjną twardościomierzy LTw"A" i LTw"C" Wadowickiemu Przedsiębiorstwu Produkcyjno-Doświadczalnemu "WADAP". WADAP produkował je i sprzedawał do 1990 r., to znaczy do czasu likwidacji przedsiębiorstwa. Kontynuatorem działalności WADAP-u jest pewna prywatna firma z Małopolski. Nie produkuje ona jednak twardościomierzy Dieterta ze względu na brak możliwości technicznych.
Schemat działania polskiego twardościomierza Dieterta typu C, model LTw"C" |
Chcąc nabyć fabrycznie nowy twardościomierz Dieterta należy się spodziewać przyrządu analogowego lub cyfrowego produkowanego w USA, Wielkiej Brytanii, Europie Zachodnie, Chinach lub Indiach. Twardościomierze Dietera są stosunkowo droższe od twardościomierzy Shore'a.
- Bardzo miękka masa: 20
- Miękka masa: 40
- Średniotwarda masa: 50
- Twarda masa: 70
- Bardzo twarda masa: 85
- Pod żadnym pozorem nie należy mylić twardościomierzy Dieterta typu A, B i C z twardościomierzami (durometrami) Shore'a typu A, B i C.
- Wobec utrudnionego dostępu handlowego do twardościomierzy Dieterta typu A zaleca się ich zastąpienie twardościomierzami Dieterta typu B.